Jak marné křeslo dostalo nový kabátek…
10. 5. 2022

Když jsem pro křeslo jela s manželem cca před 4 měsíci celkem 15 km od domova, netušila jsem, jak moc bude prožrané od červotoče. Vypadalo to jako služba sběrného dvora. Ale když už pro něco jedu, neodjedu s prázdnou….. Křeslo doma stálo cca 4 měsíce venku, nesmělo ani do garáže. No a pak přišel čas, že začnu likvidovat červotoče. A když už byl zlikvidovaný, tak ho přece odstrojím. A když už byl odstrojený, několikrát zmoklo až se rozpadlo úplně, povolil klih. A když už bylo rozpadené, tak je přece musím slepit. No a tak když už je slepené, udělám brus. A pak přece vyzkouším ten nový doma namíchaný šelak…. A když už jsem to během týdne takto všechno udělala, tak jsem se pustila do čalounění. Křesílko dopadlo líp jak barevně, tak provedením 🙂 .

A teď postup…. injektážně jsem likvidovala červotoče 2x, natíráním 3x. Pak jsem tmelila díry po nesčetném množství hřebíků, přebrousila jsem. Použila zpevňovač dřeva od Borma, protože místy se dřevo drolilo. Následoval brus od hrubosti 40 do 240. Potom znovu použitý zpevňovač…a zase brus až do 600. Potom jsem dala celkem 2 vrstvy domácího rubínového šelaku a 4 vrstvy bezvarvého šelaku Natírala jsem polnou….. To ale nebyla ještě finální povrchovka. Mezitím jsem se pustila do čalounění. Vyvázala popruhy. Pomáhala jsem si plastovým napínákem, super věcička ! Pak jsem udělala sandwich – dolů jsem dala 2 cm molitan měkký, na to 5 cm tvrdší drť a pak 3 cm molitan měkký. Přes to jsem dala 2 cm rouno.

Paradoxně horší na práci byl opěrák. Původní složení bylo látka, karton, africká tráva, látka. Po renovaci je látka, karton, rouno. Ale přišlo mi to hodně měkké a prohýbalo se to. A tak jsem vzala látku s rounem z venkovní strany a přichytla to na vnitřní straně. Pak jsem vyvázala popruhy z vnitřní strany. No a pak jsem dala připravený svůj polotovar – karton, rouno a látka. Ten jsem stříkal po okrajích lepidlem a vložila na opěrák. Pak už jsem jen nastřílela. Pak teprve jsem si pohrála s látkou na sedáku. Hned poprvé, když jsem látku viděla na netu, jsem si řekla, že to je ona. A tak k tygrům vlastně je laděné i dřevo, ne opačně …. nakonec jsem tavnou pistolí přidala bortu a aplikovala poslední 3 vrstvy šelaku bezbarvého…… Co myslíte? Jak se vám líbí?