Proměna panelákové kuchyně za 850 Kč
10. 5. 2022

Původní kuchyň v nájemním bytě byla z roku 1999 (po odstranění folie bylo na dvířkách datum z výroby). Perleťová folie, místy už oloupaná, poznamenaná střídáním obyvatel.

Původní plán byl nová kuchyň od stolaře, ale sehnat dnes řemeslníka není jen tak. A tak jsem vymontovala dvířka. Někde šla folie dolů sama, někde jsem si pomohla dlátkem a někde i horkovzduškou. Pak jsem vytmelila, co bylo třeba. Natřela jsem základním izolačním nátěrem z OBI a v Bauhausu jsem si nechala namíchat mátový odstín z vzorníku Dulux. Protože Bauhaus už nemíchá do Balakrylu, riskla jsem jejich značku Swingcolor a jsem moc spokojená. S barvou se krásně pracuje, má výbornou kryvost a odolnost větší než Balakryl. Celkem natřeno dvěma nátěry- ten druhý spíš kvůli odleskům.

Původně jsem zamýšlela vyměnit úchytky, ale bylo jich 22 a cena vybrané cca 90 korun. Nechtěla jsem do nájemního bytu prodražovat, tak jsem jen dvakrát projela myčkou. Myčka je sice letitá, ale myje skvěle. Tak jsem taky jen 2x natřela dvířka 🙂… Dalším plánem bylo vyměnit dřez, ale tak jsem se pustila do čištění , že vypadá jak nový. Čistila jsem W5 z Lidlu. .Kdyby ovládání sporáku nebylo na panelu vestavěné trouby, byla by nová trouba i sporák. Ale trefte se do rozměru 😃…

Vyčištěno, občasná rez odrezovačem odstraněna, natřena bílým Antikorem 🙂 Vypadá to na dalších pět let. No a co zbývá ? Stůl- byl taky perleťový. Folie zde nešla moc dolů, tak jsem odmastila a natřela. Nechtěla jsem ale stejnou barvu jako na dvířkách, tak jsem ji zesvětlila přiměřeně bílou. Židle měly být potaženy látkou, ale ta objednaná nedorazila v termínu. Když jsem byla náhodou v Lidlu, byl tam ubrus za 129 korun. A tak jsem jím přečalounila židle a ještě mi zbylo na prostírání 😃… Ve vedlejším pokoji ležely staré hodiny s červenými květy. A tak i ty jsem při chvíle pauzy, kdy už mě bolely nohy, domalovala stejnou barvou jako kuchyň- kombinace dvířek a stolu…. Proměna za celkových 850 Kč a celkem 42 hodin práce. Pustíte se do vaší kuchyně i vy?