Silnovrstvá nebo tenkovrstvá lazura?
8. 6. 2022
  • Silnovrstvá lazura a krycí barvy na dřevo lze použít jen u dokonale suchého dřeva– což je nyní 17 % vlhkosti (pro ilustraci do sušičky dřeva jde dřevo pokácené třeba i 80 %, ze sušičky vychází zhruba na 8–12 %, ale zpětně se znovu dostává 17–18 % přirozeně natáhne vlhkost z okolí). Prakticky všeobecně silnovrstvá spíše na dveře, okenice, okna, podbití, obložení domů – tzn. rozměrově stálé prvky, které již svoji velikost např. podle vlhkosti a teploty nemění.
  • Tenkovrstvá – lze aplikovat na vlhčí a méně vyschlé dřevo, spíše na ploty apod. Ideální postup u čerstvého dřeva (tj. zvýšená vlhkost – např. nad 20%) – je doporučeno, všeobecně tenkovrstvá lazura s napouštěcím nátěrem. Později po vyzrání a přirozeném vyschnutí lze použít i silnovstvou lazuru.

Přirozený proces vysychání dřeva jen tak neurychlíme. Obecně se uvádí, že měkké dřevo o síle zhruba 2 cm vyschne za 1 rok, u tvrdého dřeva to jsou až 2 roky.

  • Pokud použijeme silnovrstvou lazuru nebo krycí barvu na trámy, pergoly nebo plotovky, které nejsou ještě dokonale vyschlé, lazura se bude loupat.
  • Dřevo pod bezbarvou lazurou šedne a černá – bezbarvé lazury zpravidla nemají UV filtr, jsou určené do interiéru nebo zesvětlení pigmentovaných odstínů.
  • Všeobecně jsou bezbarvé lazury určeny hlavně do interiéru anebo pro krátkodobou konzervaci při montáži venku – např. pergoly, garážové stání (např. při stavbě, aby se zabránilo ušpinění dřeva) a zakonzervování příčných řezů – dořezávání.

Volba odstínu dřeva

  • Obecně platí – čím světlejší odstín finální úpravy dřeva zvolíte, tím kratší bude životnost natíraného povrchu. Důvodem je minimální obsah pigmentu ve světlých lazurách, které dřevo chrání před zešednutím a černáním.
  • Velmi tmavé odstíny oproti tomu kumulují ve velmi krátké době velké množství tepla tzn. že mnohem rychleji mění svůj objem a dřevo tím více pracuje a bude náchylné k prasknutí. Platí tedy zlatá střední cesta – odstíny dubu, ořechu apod. pokud chceme dosáhnout kompromisu mezi estetickou a technickou stránkou věci.

Vady dřeva a nátěru

  • Dřevo pod lazurou nebo lakem zamodrává nebo je napadeno dřevokaznou houbou? To je většinou zásadní chyba, kdy před samotným nátěrem lazury nebylo použité fungicidní napouštědlo.
  • Povrch silnovrstvé lazury velmi rychle po aplikaci zmatovatěl – může za to sražená vzdušná vlhkost na povrchu nezaschlé lazury (např. na podzim nebo na jaře). Lazuru tedy radíme nenatírat v odpoledních a podvečerních hodinách při vysoké vzdušné vlhkosti, nejlepší je dopoledne, aby barva měla čas zaschnout při vyšší teplotě a nižší vlhkosti.
  • Na trhu se setkáváme se situací, že je používán univerzální konzervačnívodou ředitelný přípravek i pod lazury – často je to např. Lignofix, Červostop – vhodné hlavně pro krovy (často obsahují i malé množství pigmentů, které výslednou barvu mohou výrazně zkreslit). Tyto přípravky výborně dřevo zakonzervují a chrání proti škůdcům, ale při další aplikaci lazur může dojít k vzhledovým změnám nátěru – mastná očka. Proto doporučujeme výhradně naše fungicidní napouštědla.